Soria Bel | Meer over sporten en supplementen in combinatie met vasten

3. Sporten en supplementen in combinatie met vasten

Sporten tijdens het vasten

Onafhankelijk van welke sport je beoefent, is het mogelijk om te sporten tijdens het vasten. Wel is het afhankelijk van het sportdoel én wanneer er gevast wordt. Supplementen kunnen een ondersteuning bieden om het vasten te vergemakkelijken en om meer resultaat uit het sporten te halen.

 

Sporten tijdens het vasten

Wanneer iemand net is begonnen met (intermittent) vasten is het goed om rustig aan te voelen wat wel en niet kan. Lees ook eerst meer over wat vasten is en hoe je er aan begint. In het begin kan het sporten onwennig zijn en zal de sessie ook minder intensief zijn. Zoals spieren getraind worden om sterker te worden, zo is vasten ook een training. Elke keer zal het vasten in combinatie met sporten beter gaan, tot men het gewoon is en men echt resultaat kan boeken.

Sporten tijdens het vasten kan gebruikt worden om de vetverbranding te stimuleren en de spiergroei te bevorderen. Dit ligt wel aan het soort training. Als de focus ligt op spiergroei met krachttraining dan zijn er minder herhalingen per oefening, met een zwaarder gewicht. Het is ook mogelijk om oefeningen achter elkaar te plakken en zonder pauze een rondje af te werken om dit rondje vervolgens voor 3-4 keer te herhalen.

Ligt de focus meer op duursport, dan kan het vasten ook ingezet worden om het lichaam beter te laten schakelen tussen de verbranding van glycogeen en vet. Op die manier dient het eigen vet dan als brandstof voor energie.

Een van de vele voordelen van het vasten is ook de stimulatie van het groeihormoon. Hoe langer de vast en hoe later men in de vast sport, hoe meer groeihormoon in het lichaam circuleert. De naam van het hormoon geeft al aan dat het belangrijk is voor de groei en het herstel, van onder andere weefsels, spieren en botten.

Gebruik het sporten wel altijd als tool om het lichaam en de geest te trainen door te luisteren naar de signalen die het lichaam geeft. Als men tijdens het vasten duizelig wordt, is het belangrijk om op adem te komen en niet over grenzen heen te gaan. Begin ook rustig met sporten tijdens het vasten en bouw dit voorzichtig op zonder te hoge verwachtingen.

 

Supplementen ter ondersteuning van het vasten en sporten

Een supplement dat gebruikt kan worden om het lichaam sneller te laten schakelen om energie vrij te maken uit vetverbranding is Acetyl-L-Carnitine. Als je in de ochtend gaat sporten dan kan je voor de workout twee capsules nemen. Sport je later in de middag of begin van de avond, dan neem je in de ochtend één capsule en voor de training ook één capsule. De stof ondersteunt de vetverbranding en kan ook de eigen eiwitsynthese van het lichaam bevorderen.

Na het sporten is een goede proteïneshake aan te raden waarvan de eiwitten goed worden opgenomen en die tegelijkertijd het lichaam stimuleert om ook de afvalstoffen, die tijdens het sporten vrijkomen, af te voeren. Om het maximale resultaat te halen uit een shake is het aan te raden om voor een completere shake te kiezen in plaats van alleen geïsoleerde eiwitten. Zo wordt de shake ook beter opgenomen en kan het lichaam er direct mee aan de slag.

Een plantaardige shake zal, vanwege de aanwezige eiwitten, minder ontstekingen bevorderen in het lichaam. Ook zorgen de plantaardige eiwitten voor een makkelijkere vertering en zorgen ze voor het behoud van een betere darmflora. Meer over een complete shake is hier te lezen.

Voor een goede dagelijkse ondersteuning is het mogelijk om sport multivitaminen te nemen. Zo is de benodigde basisaanvulling ook meteen gedekt. Want het lichaam heeft bij intensieve inspanning een nog hogere behoefte aan nutriënten om te herstellen en te groeien. Een ondersteunde Multi kan hiervoor gebruikt worden.

Als je zou willen starten met vasten kan dat onder begeleiding van een therapeut. Hierdoor kunnen doelen scherper worden neergezet en is het makkelijker te reflecteren en bij te sturen. Benieuwd naar wat begeleiding kan doen om het ideale gewicht te bereiken? Ontdek hier meer over de praktijk Gezond met Plezier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product