Soria Bel | Hoe te beginnen met vasten

2. Hoe te beginnen met vasten

Starten met intuïtief vasten

Starten met de basis

Iedereen kan starten met vasten voor zover er geen medische klachten zijn. In dit geval moet er altijd overlegd worden met de arts. Het is mogelijk om dagelijks te vasten en dit te gebruiken om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Bewust kiezen wij hier voor het woord “ontwikkelen”, want een gezonde levensstijl komt niet van vandaag op morgen. Er is discipline én plezier voor nodig om steeds betere gewoontes te creëren.

Het intuïtieve vasten kan de basis zijn om deze ontwikkelingen te starten. Om te beginnen met dagelijks vasten is het belangrijk om te beseffen dat het opbouwen tijd kost. De eerste stap is om drie vers bereide maaltijden per dag te eten, ontbijt, lunch en diner. 

Daarnaast is het belangrijk om de maaltijden goed te vullen met veel groenten, (plantaardige) eiwitten en gezonde vetten, zodat men ook geen honger tussen de maaltijden ervaart. Ook is het van belang om suikers te gaan mijden, evenals kant-en-klaar maaltijden, diepvriesmaaltijden, frisdrank en alles uit zakjes en pakjes.

Om het dan helemaal goed te doen kan alcohol indien nodig afgebouwd worden tot alleen in het weekend. Ook kan koffie het beste niet direct na het ontwaken gedronken worden, maar pas tussen het ontbijt en de lunch. Na 15.00 uur begint het lichaam zich al voor te bereiden op de nacht, veel mensen hebben last van minder goede nachtrust als zij na dit tijdstip nog een kopje drinken.

Daarom is het voor iedereen goed om zich af te vragen of er bij slaapproblemen nog koffie wordt gedronken in de namiddag – avond. Mocht dat zo zijn, is het interessant om de koffie in de namiddag een week te laten staan en te ervaren of het slapen beter gaat.

 

Starten met intuïtief vasten

Om het vasten ook als voordeel te ervaren is het ontzettend belangrijk de juiste voeding te eten in het eettijdvenster. Het lichaam heeft nutriënten nodig om in de vast ook aan het werk te gaan, energie vrij te maken en ervoor te zorgen dat je geen hongergevoel meer ervaart. Is het een te grote uitdaging om dit zelf te gaan ontdekken, schakel dan ondersteuning in van een personal coach.

De eerste stap is om te kijken naar de tijden dat de maaltijden gegeten worden. Het wordt aangeraden om na 20.00 uur in de avond geen calorieën meer te eten of drinken (frisdrank, melk, thee met honing e.d.). De spijsvertering gaat na dit uur ook niet meer actief verteren omdat het lichaam zich aan het voorbereiden is op een goede nachtrust. Dat wat gegeten wordt, kan ook niet meer verbrand worden en wordt dus opgeslagen als vetreserves, vaak op plekken waar het liever wat minder mag.

De tweede stap is om het ontbijt steeds iets later te eten. Is het normaal om na het ontwaken eerst direct te eten, probeer dan pas te eten na het douchen of als je aankomt op kantoor en de eerste mail hebt verstuurd. Drink na het ontwaken ook eerst in alle rust een glas water en geniet een moment van het wakker worden.

De derde stap is om het ontbijt steeds meer richting de middag te plannen. Een tip is om er elke week een half uur tot een uur aan toe te voegen. Dit totdat het tijdvenster dat er niet gegeten wordt, ligt rond de 16-18 uur en het eetvenster rond de 8-6 uur is.

Belangrijk is dat tijdens het venster vasten er alleen water, kruidenthee of een enkele keer één tot twee kopjes koffie gedronken wordt. In het eetvenster richt men zich dan op de twee à drie verse maaltijden met veel groenten en verse producten.

De vierde stap, als de basis er is, is om echt op gevoel te gaan vasten en te eten. Wanneer er geen hongergevoel is in de middag hoeft er ook niet gegeten te worden. Op deze manier wordt het tijdvenster ook per dag verschillend, met wel altijd een minimum van 16 uur en minimaal twee complete en verse maaltijden.

 

Supplementen ter ondersteuning van het vasten

Voor het dagelijkse vasten is het belangrijk om voldoende nutriënten te consumeren. Als aanvulling kunnen de lever en de nieren ondersteund worden bij het uitscheiden van afvalstoffen. Daarvoor kan bijvoorbeeld cyrasil samen met fytofin ingezet worden. 

Naast de ondersteuning van het ontgiften is het prettig als de energieverbranding sneller overgaat op vet in plaats van glucose. Hiervoor kan men acetyl-L-carnitine innemen.

Om ervoor te zorgen dat de maaltijden beter kunnen worden opgenomen, kan men inulac gebruiken. Zeker bij zwaardere maaltijden of als er een keer buiten de deur gegeten wordt, is het lichaam erg dankbaar als het extra ondersteuning krijgt.

 

*Disclaimer: Ben je in behandeling bij een arts, therapeut, instantie, gebruik je medicatie, geef je borstvoeding, ben je zwanger of heb je klachten? Ga dan alleen vasten in overleg met de behandelende arts.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product