Soria Bel | Wat is vasten en wat maakt het zo krachtig en interessant?

1. Wat is vasten en wat maakt het interessant?

Ons lichaam tijdens het vasten

De geschiedenis neemt ons terug mee naar de oertijd, naar het begin van de mensheid.

Het vasten dateert vanaf het moment dat wij als mensheid begonnen te bestaan. Ook al bestonden er geen supermarkten of koelkasten om producten te bewaren, eten moesten we toen ook al doen.

Er werd nog gejaagd en actief gezocht naar voedsel. Het was niet mogelijk om de hele dag door te eten zoals wij dat nu gewend zijn.

Om te slagen tijdens de jacht was een ijzersterke focus nodig, die vastgehouden kon worden door niet gegeten te hebben. Tijdens het vasten is het lichaam namelijk in staat zich beter te concentreren, doordat het niet druk bezig is om voedsel te verteren.

Het vasten is dus zo oud is als de mensheid en toch wordt het nog steeds vaak toegepast. In de Westerse wereld is het alleen bijna niet voor te stellen om een dag per week niet te eten, doordat niet eten gelinkt wordt aan honger en een gebrek aan energie. Niets is minder waar!

Het lichaam is gewoon om zich aan te passen aan de niet-beschikbaarheid van voedsel. Het lichaam is er niet op ingesteld om constant voeding te moeten verteren en bezig te zijn met eten.

 

Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens het vasten?

In het verleden werd er dus minder frequent gegeten, waardoor het lichaam energie vrij kon maken door vetreserves te verbranden. Tegenwoordig eten wij grotere porties op regelmatige basis, waardoor de verbranding vooral uit voeding plaatsvindt en er geen ruimte is om vetreserves te verbranden. Om energie vrij te maken uit vet, is het van belang dat het lichaam ook periodes kan doormaken zonder eten.

Door bewust een bepaalde tijd niets meer te eten, kan het lichaam de vetreserves verbranden voor energie. In het begin gaat dit vaak moeizaam. Dit is net zoals het trainen van spieren, naarmate men meer traint, gaat het steeds eenvoudiger.

Niet enkel worden de vetreserves hier aangesproken, er ontstaat ook meer focus in het lichaam waardoor de energiespiegel constanter zal zijn.

Wat maakt vasten zo krachtig

Het vasten zorgt voor ruimte en bewustwording en daagt eenieder uit om weer te gaan voelen. Na een langere periode vasten (2 à 3 dagen), gebeurt er veel in het lichaam. Vanaf dit punt is het mogelijk een echte reset te beleven, waarbij je nieuwe eetgewoontes kan opbouwen en oude patronen achterwege laat.

Verschillende tijdspannes van vasten zijn mogelijk, dit kiest ieder voor zich. Je kan starten tussen 12 en 16 uur vasten, of je gaat meteen voor een langere vast om echt te resetten. Wees voorzichtig en laat je hierin begeleiden!

Wanneer je meerdere dagen opeenvolgend vast, worden heel wat processen in het lichaam geactiveerd. Zo wordt er na 12 uur vasten al meer groeihormoon geproduceerd. Dit is goed voor anti-aging, de eigen eiwitsynthese en de vetverbranding.

Daarnaast is het niet de bedoeling om vasten te combineren met ongezonde voeding. Daarmee wordt het vasten enkel gebruikt als excuus om ongezond te blijven leven. Het gaat pas echt iets opleveren als het vasten gebruikt wordt om je levensstijl te veranderen. Hoe je het best met vasten kunt beginnen, wordt behandeld in deel twee van deze blogserie.

Wat maakt vasten interessant om uit te proberen?

Je kan vasten altijd uitproberen, enkel zo zal je kunnen ervaren wat dit nu opbrengt ten opzichte van je huidige voedingspatroon. Als je dan effectief de gevolgen hebt ondervonden, zal het misschien verder uitgroeien tot je nieuwe levensstijl.

Het vasten is gratis en tijdsbesparend, vooral doordat je niet de hele dag met eten bezig moet zijn. De focus ligt tijdens eetvensters op twee à drie maaltijden. Ook is het altijd en overal toepasbaar: op vakantie, op het werk, in het weekend, …

In blog 2 wordt meer verteld hoe te beginnen met intuïtief vasten voor een gezondere leefstijl.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product