Resveratrol | Soria Bel

Resveratrol

Een uitzonderlijke molecule.

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMCG in Groningen, benoemde dit voorjaar de gunstige effecten van het middel resveratrol in Jinek.

Onderzoekers UMCG tonen aan: resveratrol doodt corona. Hoofd ic Peter van der Voort toverde het middeltje tevoorschijn in Jinek. Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMCG in Groningen, benoemde dit voorjaar de gunstige effecten van het middel resveratrol in Jinek. Onderzoekers in het laboratorium van het universitaire ziekenhuis hebben nu aangetoond dat de stof de groei van het nieuwe coronavirus remt.

Resveratrol zit van nature in heel kleine hoeveelheden in rode wijn, pindakaas en pure chocola. Het wordt als voedingssupplement verkocht en raakte kort na de uitzending met Van der Voort dit voorjaar bijna uitverkocht. Onnodig, meent hij, want er is wetenschappelijk nog helemaal niet aangetoond dat het daadwerkelijk werkt, maar in theorie zou het kunnen werken.

Collega’s van Van der Voort, hoogleraar experimentele virologie Jolanda Smit en longbioloog Martijn Nawijn, hebben een eerste stap gezet in wetenschappelijk onderzoek. Eerst stopten ze SARS-CoV-2 in eenvoudige dierlijke cellen en kweekten die op in het lab. De virusproductie werd na toevoeging van resveratrol en pterostilbeen met 99 procent geremd. Vervolgens deden ze hetzelfde met menselijke longcellen, die ze uit gezonde vrijwilligers oogstten. ,,Ook daar zagen we een hele sterke remming van de virusproductie’’, zegt Jolanda Smit in het magazine UMCGKennisinzicht.
,,We hebben natuurlijk geen idee wat er gebeurt als je dit bij echte mensen test. We weten ten eerste niet of we wel de juiste dosis kunnen bereiken in een patiënt. Ten tweede weten we niet of deze voedingssupplementen in de patiënt ook antiviraal werken. Daar is klinisch onderzoek voor nodig op menselijke proefpersonen.”
Van der Voort verwacht dat het middel vooral werkt in de eerste fase van de ziekte Covid-19. Het verlaagt volgens hem mogelijk het leptine in buikvet, zou een antiviraal effect hebben en werken als antioxidant.”

Dagblad van het Noorden • 16 oktober 2020 • Groningen • Arend van Wijngaarden

Experience based

Als je de resultaten extrapoleert naar mensen, heb je 70 mg nodig per dag (Role of natural drugs in severe acute respiratory syndrome Corona virus 2 – Basolone et all 2020). Daar je altijd een verlies hebt bij de absorptie van resveratrol, moet je minimum 100 mg nemen. De ideale dosis om je te beschermen is 3 x 100 mg resveratrol per dag. Best samen nemen met bessen of curcumine voor een verhoogde opname en synergetische werking. Neem bij besmetting 3 x 2 tabletten per dag, dit verkleint significant het risico op hospitalisatie. Ook bij nazorg van covid is resveratrol interessant om naverschijnselen (collateral damage), zoals orgaanfalen (hart, longen, lever en nieren), trombose, geheugenstoornissen, neurologische disfunctie, zware benen, vermoeidheid, geur- en smaakverlies) en herbesmetting te voorkomen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product