Soria Bel | Het mediterrane dieet | plantaardige ingrediënten

Het mediterrane dieet

plantaardige ingrediënten

Het mediterrane dieet is gebaseerd op plantaardige ingrediënten die deel uitmaken van de lokale landbouw rond het Middellandse Zeegebied, waaronder: citrus, granaatappel, artisjok en natuurlijk de olijf en druif. Al deze bioactief-rijke, wetenschappelijk gevalideerde planten, bieden krachtige gezondheidsvoordelen, die worden geassocieerd met het mediterrane dieet.

Volgens verschillende wetenschappelijke studies zijn de vijf belangrijkste fysiologische effecten van het mediterrane dieet:

  • Lipidenverlagend effect
  • Bescherming tegen oxidatieve stress, ontsteking en bloedplaatjesaggregatie
  • Wijziging van hormonen en groeifactoren die betrokken zijn bij celproliferatie (het delen en vermeerderen van cellen)
  • Specifieke aminozuurbeperking
  • Darmmicrobiota-gemedieerde productie van gezonde metabolieten (= stoffen die in onze voeding aanwezig moeten zijn om ons maag-darm systeem goed te laten functioneren)

Algemeen wordt aangenomen dat deze mechanismen samen de fysiologische basis vormen voor de relatie tussen het mediterrane dieet, een verhoogde levensverwachting en een verminderd risico op het ontwikkelen van diverse chronische ziekten.

Verdere gegevens hebben een gunstig effect aangetoond bij de primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, atriale fibrillatie en andere.1

De belangrijkste bioactieve stoffen, die de gezondheidsvoordelen van dit voedingspatroon verklaren, zijn antioxidanten (zoals hydroxytyrosol en zijn derivaten), polyfenolen (inclusief proanthocyanidinen) en flavonoïden.2

Hoewel de wetenschap achter het mediterrane dieet overtuigend is, kunnen deze specifieke plantaardige ingrediënten moeilijk in het westerse dieet opgenomen worden. Bovendien is het volgen van een bepaald dieet voor veel mensen lastig of onpraktisch.

  1. Tosti V, Bertozzi B, Fontana L. Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Mar 2;73(3):318-326. doi: 10.1093/gerona/glx227. PMID: 29244059; PMCID: PMC7190876.
  2. Urquiaga I, Echeverría G, Dussaillant C, Rigotti A. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea [Origin, components and mechanisms of action of the Mediterranean diet]. Rev Med Chil. 2017 Jan;145(1):85-95. Spanish. doi: 10.4067/S0034-98872017000100012. PMID: 28393974.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product