Het mediterrane dieet is gebaseerd op plantaardige ingrediënten die deel uitmaken van de lokale landbouw rond het Middellandse Zeegebied, waaronder: citrus, granaatappel, artisjok en natuurlijk de olijf en druif. Al deze bioactief-rijke, wetenschappelijk gevalideerde planten, bieden krachtige gezondheidsvoordelen, die worden geassocieerd met het mediterrane dieet.
Volgens verschillende wetenschappelijke studies zijn de vijf belangrijkste fysiologische effecten van het mediterrane dieet:
Algemeen wordt aangenomen dat deze mechanismen samen de fysiologische basis vormen voor de relatie tussen het mediterrane dieet, een verhoogde levensverwachting en een verminderd risico op het ontwikkelen van diverse chronische ziekten.
Verdere gegevens hebben een gunstig effect aangetoond bij de primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, atriale fibrillatie en andere.1
De belangrijkste bioactieve stoffen, die de gezondheidsvoordelen van dit voedingspatroon verklaren, zijn antioxidanten (zoals hydroxytyrosol en zijn derivaten), polyfenolen (inclusief proanthocyanidinen) en flavonoïden.2
Hoewel de wetenschap achter het mediterrane dieet overtuigend is, kunnen deze specifieke plantaardige ingrediënten moeilijk in het westerse dieet opgenomen worden. Bovendien is het volgen van een bepaald dieet voor veel mensen lastig of onpraktisch.