Vlier en zwarte bes: tijdloze remedies voor Hedendaagse ademhalingsproblemen | Soria Bel

Vlier en zwarte bes: tijdloze remedies voor Hedendaagse ademhalingsproblemen

Binnen de fytotherapie zijn er heel wat planten die een heilzame werking hebben op onze luchtwegen. Twee planten in het bijzonder blijken heel efficiënt in het ondersteunen van winterongemakken en irritaties aan de luchtwegen. Vlierbloesem en de zwarte bes hebben een aantal gezondheidsvoordelen en worden al heel lang gebruikt.

Een beetje geschiedenis

Vlierbloesem (Sambucus Nigra)

Vlierbloesem heeft een rijke geschiedenis in onze volksgeneeskunde. De plant wordt al eeuwen gezien als een op zichzelf staand medicijnkastje met een weldadig effect op allerlei kwalen. Van verkoudheden tot griep en zelfs ontstekingen van de luchtwegen. 

Zwarte Bes (Ribes nigrum)

Zwarte bes kent ook  een lange geschiedenis, vooral in Europa en Azië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een veelgebruikte plant die heel veel vitamine C bevat.  Zeker toen andere bronnen van vitaminen zoals appelsienen schaars werden in onze regio. Van de plant worden zowel de bladeren als de besjes gebruikt. Ze bezitten heel veel antioxidanten en vitaminen en helpen de luchtwegen te ondersteunen maar kunnen ook bijdragen aan het onderhouden van de urinewegen. 

Vlier en Zwarte bes binnen de fytotherapie

Vlier bevat een overvloed aan bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, fenolzuren en triterpenen, die bijdragen aan de therapeutische effecten. Vooral de ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen maken de plant effectief in de behandeling van ademhalingsproblemen, geprikkelde bovenste luchtwegen en andere aandoeningen. Vlierbloesem heeft ook een slijmoplossende werking, waardoor het helpt bij het afvoeren van slijm en het verminderen van verstoppingen.

Zwarte bes is een natuurlijke rijke bron van vitamine C, anthocyanen (dat verklaart de blauwzwarte kleur) en polyfenolische stoffen. Ook deze plant ondersteunt luchtwegenongemakken. Al deze actieve componenten staan bekend om hun antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten, die helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen en zouden zelfs een ondersteunende werking kunnen hebben in geval van astma en bronchitis. Bovendien verbetert zwarte bes de immuunrespons, waardoor het effectief is in het voorkomen van luchtweginfecties.

Andere voordelen

Vlierbloesem biedt naast ondersteuning van de luchtwegen ook andere gezondheidsvoordelen. Het staat bekend om zijn diuretische eigenschappen en ondersteunt daarmee de ontgifting en niergezondheid. De antiseptische en ontstekingsremmende kwaliteiten zijn ook goed voor de huidgezondheid. De gezondheidsvoordelen van zwarte bes beperken zich niet tot de luchtwegen; zoals we eerder aanhaalden, zijn zwarte bessen echte vitaminenbommetjes. Ze zijn rijk aan vitamine C maar ook vitamine A. Daarmee ondersteunt de plant ook de ooggezondheid. De besjes helpen ook bij het ondersteunen van de bloedsomloop. 

Zowel vlier als zwarte bes kennen dus een lange traditie binnen de natuurgeneeskunde. Ze zijn rijk aan antioxidanten en fytotherapeutische eigenschappen waardoor ze, zeker in synergie met elkaar, bijvoorbeeld in een kruidensiroop of in tabletvorm een waardevol supplement kunnen zijn ter ondersteuning van de luchtwegen en het algemeen welzijn.

Wetenschappelijke studies:

Hawkins, Jessie et al. “Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials.” Complementary therapies in medicine vol. 42 (2019): 361-365. doi:10.1016/j.ctim.2018.12.004

Przybylska-Balcerek, Anna et al. “Sambucus Nigra Extracts-Natural Antioxidants and Antimicrobial Compounds.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,10 2910. 14 May. 2021, doi:10.3390/molecules26102910

Oczkowski, Michał. “Health-promoting effects of bioactive compounds in blackcurrant (Ribes nigrum L.) Berries.” Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny vol. 72,3 (2021): 229-238. doi:10.32394/rpzh.2021.0174

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product