Valeriaanwortel: Kalmte uit de natuur | Soria Bel

Valeriaanwortel: Kalmte uit de natuur

Valeriana officinalis L., ook bekend als valeriaanwortel, wordt al eeuwenlang in onze regio gebruikt vanwege zijn slaapondersteunende eigenschappen. De plant vindt zijn oorsprong in Oost-Europa, maar kent met zijn rustgevende wortels ook een rijke geschiedenis van gebruik in andere culturen.

De synergie van actieve stoffen in de plant interageert met de neurotransmitters in onze hersenen. Ze hebben een kalmerende, ontspannende werking op onze hersenen. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat de kwaliteit van slaap erop vooruit gaat als je werkt met valeriaanwortel. Naast zijn slaap bevorderende eigenschappen, kan de wortel ook ingezet worden om je lichaam te ondersteunen bij stress.

Het kweekproces begint met het selecteren van vruchtbare, goed gedraineerde grond met een licht zure pH. Valeriaan gedijt het best in voldoende zonlicht en een gematigd klimaat met voldoende water. Tijdens de zomermaanden kleurt de plant wit tot lichtroze. Na de bloei worden de wortels geoogst.

De oogst vindt plaats in de herfst na ongeveer een jaar. Dat gebeurt volledig mechanisch en precies zodat de wortels niet beschadigd raken. In de herfst is de concentratie van actieve verbindingen in de plant namelijk op het hoogste niveau. Een kwalitatieve oogst bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Nadat de wortels zijn geoogst, worden de wortels zorgvuldig gereinigd en gedroogd. Daarna worden de actieve stoffen geëxtraheerd via verschillende extractiemethodes zoals de High-performance liquid chromatography methode of via lyofilisatie.

Valeriaan als voedingssupplement is beschikbaar in verschillende vormen zoals capsules, tabletten, vloeibare extracten en thee. Daarvoor wordt vaak gewerkt met valeriaanzuur dat gestandaardiseerd wordt tussen 0,2% en 1,5% via de High-performance liquid chromatography methode (HPLC). Hierdoor wordt een stabiel kwaliteitsniveau van de actieve stof gegarandeerd.

Wetenschappelijke bronnen:
Shinjyo N, Waddell G, Green J. Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. J Evid Based Integr Med. 2020 Jan-Dec;25:2515690X20967323. doi: 10.1177/2515690X20967323. PMID: 33086877; PMCID: PMC7585905.

Taavoni S, Ekbatani N, Kashaniyan M, Haghani H. Effect of valerian on sleep quality in postmenopausal women: a randomized placebo-controlled clinical trial. Menopause. 2011 Sep;18(9):951-5. doi: 10.1097/gme.0b013e31820e9acf. PMID: 21775910.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product