Propolis, hulp uit de bijenkorf | Soria Bel

Propolis, hulp uit de bijenkorf

Ontdek de voordelen van propolis.

Misschien nog te weinig gekend als hulpmiddel om je weerstand te ondersteunen, maar alleszins een natuurlijk supplement dat voor bijen alvast wonderen doet: propolis of kithars. Bijen gebruiken het om hun korf af te dichten en te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere indringers. Maar ook voor mensen zou het zorgen om de weerstand te ondersteunen.
Planten, bijen en mensen zijn immers onafscheidelijk met elkaar verbonden. Bijen bestuiven maar liefst 80 % van alle planten op aarde en er is uiteraard geen leven mogelijk zonder de zuurstof van die bomen en planten. Bijen bieden bovendien nog meer. Zo produceren ze zeer belangrijke stoffen zoals honing, pollen, koninginnegelei en dus ook propolis.

Weerstand verhogen, immuunsysteem stimuleren

Maar wat is propolis precies? Wel, propolis is een harsachtige substantie met een geelbruine kleur die door de bijen uit diverse planten wordt gehaald. Het bestaat uit pollen, aminozuren, oligo-elementen, vitamines en flavonoïden zoals CAPE, een ontstekingswerende molecule. Propolis verhoogt de weerstand van bijen en stimuleert hun immuunsysteem.

En waarvoor kunnen we het gebruiken? Door de grote verscheidenheid aan werkzame stoffen kan propolis gebruikt worden ter verzachting van de keel, de luchtwegen en allerlei infecties. Denk hierbij aan verkoudheden, griep en laryngitis die dankzij het supplement minder snel zullen voorkomen of in mildere mate aanwezig zullen zijn. Propolis beschermt het lichaam namelijk tegen invasie van een groot aantal lichaamsvreemde organismen.

2.000 jaar geleden ontdekt

Propolis is al ongeveer 2.000 jaar geleden door de mens ontdekt. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, raadde het aan ter genezing van wonden en zweren. Bij de Egyptenaren was propolis een symbool van rijkdom en aanzien. Zij gebruikten het voor de mummificatie van hun overledenen. De legioenen van de Romeinen gebruikten propolis dan weer op grote schaal om hun oorlogswonden te genezen. Plinius noteerde in zijn Historia Naturalis: “Propolis reduceert zwellingen, verzacht eeltplekken en spierpijn en geneest wonden die niet meer te helen zijn”.

Kwaliteit maakt het verschil

Propolis wordt vandaag ook gebruikt in natuurlijke producten voor mensen. Die vind je bij jouw apotheker in de buurt. Let er wel op dat je steevast kiest voor kwaliteitsvolle extracten met een verhoogde opname. Ga voor gestandaardiseerde producten, met de meest exclusieve technologieën. Vermijd propolispoeder, maar opteer voor geconcentreerde extracten of (voor kinderen) druppels, die géén alcohol bevatten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product