Soria Bel | Mitochondrien de sleutel van uw gezondheid

Mitochondrien de sleutel van uw gezondheid

De energiecentrales van onze cellen

Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen. Ze leveren 50 kg ATP (adenosinetrifosfaat) per dag om de nodige levensprocessen in het lichaam plaats te laten vinden. De verbranding van 1 molecule glucose in de mitochondriën, levert 32 ATP via de oxidatieve fosforylering of aerobe celademhaling. Bij ziekte, overvloed van vrije radicalen, veroudering, vitaminen- en mineralentekorten vermindert hun werking. De voornaamste symptomen van een slechte werking zijn vermoeidheid, spierzwakte, geheugen- en zichtsverlies en kanker.

Levensverwachting

Hoe beter mitochondriën beschermd worden door antioxidanten tegen vrije radicalen, hoe beter deze werken en hoe langer en hoe fitter we leven. De hersenen en het hart bezitten een grote hoeveelheid van deze energiebacteriën. De relatie tussen neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, Parkinson, etc..), hartproblemen, fibromyalgie en chronische vermoeidheid is gemakkelijk te begrijpen. Gelukkig kunnen we de functie van de mitochondriën herstellen door meer te bewegen, gezonde voeding te eten en de juiste supplementen in te nemen.

Immuniteit

Onze immuniteit heeft veel energie nodig om goed te kunnen functioneren. Bij ontsteking of virale infecties is de vraag naar energie nog groter. Als ontstekingen te lang duren zoals bij covid-19, obesitas, diabetes, hypertensie, chronische longontstekingen (COPD), etc. gaan bepaalde organen tekorten krijgen aan ATP en hier schade van ondervinden. Ook onze immuniteit geraakt uitgeput en verzwakt, zeker bij oudere personen. In sommige gevallen kan dit mogelijk zware gevolgen hebben.

Antioxidanten

Resveratrol uit de schil van rode druiven en quercetine uit de ui zijn de sterkste antioxidanten die de mitochondriën beschermen. Het zijn zware metalenvangers met anti-aging, anticarcinogene, antidiabetische, antivirale en anti-neurodegeneratieve eigenschappen. Ze regelen daarnaast ook een ontspoorde immuniteit, die ofwel te hoog of te laag staat.

Alfa-liponzuur is zowel lipofiel als hydrofiel. Dit kan de bloedhersenbarrière passeren zodat het ook in de hersenen actief zware metalen als kwik en lood kan neutraliseren. Als cofactor van pyruvaatdehydrogenase, is het belangrijk voor een goede aerobe celademhaling.

Als voorloper van NADH is vitamine B3, de starter van het energietransport in de celademhaling of oxidatieve fosforylering. Ook coenzym Q10 speelt een belangrijke rol. Het is dikwijls te weinig aanwezig door het groot verbruik van statines die Q10 vernietigen. Dit heeft verschillende gevolgen zoals spierkrampen, libidoverlies en vermoeidheid. Ook ijzer en vitamine B12 zijn nodig voor het cytochroom c, de laatste energiedoorgever in de celademhaling. De actieve vorm van B12 (methylcobalamine), is daarnaast onontbeerlijk voor de methylering van onze genen.

Een gezonde voeding met vele groenten en fruit levert de nodige nutriënten voor een goede energieproductie. Door tijdsgebrek of door bewerking en bewaringstechnieken gaan veel nuttige voedingsstoffen verloren die de mitochondriën nodig hebben om goed te functioneren. Een goed uitgebalanceerd supplement kan onze energieproductie op peil houden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product