Invloed van planten op het mondmicrobioom | Soria Bel

Invloed van planten op het mondmicrobioom

Wat is het mondmicrobioom? Het mondmicrobioom, een complex ecosysteem van meer dan duizend soorten microben, speelt een cruciale rol in onze mondgezondheid. Net zoals in onze darmen, is er in de mond een evenwicht tussen “goede” en “slechte” bacteriën. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen er problemen ontstaan zoals tandbederf en tandvleesontstekingen.

Binnen de fytotherapie zijn er verschillende planten die via hun werkzame stoffen, een natuurlijke oplossing kunnen bieden om dit evenwicht te herstellen. Door de unieke eigenschappen van verschillende planten te benutten, kunnen we het mondmicrobioom op een positieve manier beïnvloeden en zo bijdragen aan een betere mondgezondheid.

Planten en andere natuurlijke stoffen ter ondersteuning van de mondhygiëne

Er zijn verschillende planten en natuurlijke stoffen die bijdragen aan een gebalanceerd mondmicrobioom. Ze bevatten vaak essentiële oliën of andere actieve stoffen die in interactie gaan met bacteriën en virussen in de mond of ze zorgen voor een betere wondgenezing. 

Mirre (Commiphora myrrha)

Mirre heeft sterke antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het onderhouden van een evenwichtig microbioom. Bovendien heeft mirre ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de mond. Een gezond mondmicrobioom draagt bij aan een goede weerstand en vermindert de kans op onstekingen. Naast het bevorderen van een gezonde mondhygiëne, wordt mirre al lang gebruikt voor wondgenezing. Het kan helpen bij het genezen van kleine wondjes in de mond, zoals aften. Sommige mondspoelingen en natuurlijke tandpasta’s bevatten mirre vanwege de antimicrobiële eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van bloedend tandvlees en het bevorderen van een goede mondhygiëne.

Propolis

Propolis is een natuurlijk voorkomend ingrediënt met antimicrobiële eigenschappen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van mondhygiëne. Propolis kan helpen bij het voorkomen van gaatjes. Het heeft antibacteriële eigenschappen die mondpathogenen zoals Streptococcus spp, mutans en sobrinus bestrijden. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor tandbederf en andere gebitsaandoeningen. Propolis remt hun enzymatische activiteit en celdeling, waardoor hun proliferatie wordt verhinderd. Bovendien bestrijdt propolis andere mondbacteriën die infecties kunnen veroorzaken. 

Tea tree (Melaleuca alternifolia)

Tea tree is een plant die bekend staat om zijn antimicrobiële en wondhelende eigenschappen. De essentiële olie van tea tree wordt vaak gebruikt in de aromatherapie en is zeer huidvriendelijk. Als we het hebben over het  mondmicrobioom en algemene mondgezondheid, kan tea tree olie een effectief middel zijn. Het is werkzaam tegen een breed spectrum van bacteriën, schimmels, virussen en parasieten en helpt tegelijkertijd de ongemakken van deze aandoeningen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan jeuk.

Nog een paar andere planten zijn Rode zonnehoed (Echinacea Purpurea) die vooral bekend is om zijn immuunversterkende eigenschappen maar ook ondersteuning kan bieden bij het behandelen van bacteriële infecties in de mond. Groene thee (Camellia sinensis) bevat polyfenolen die kunnen helpen bij het verminderen van bacteriële activiteit in de mond, wat kan leiden tot een verbetering van de mondgezondheid. Kamille (Matricaria Chamomilla) kan dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen dan weer helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking.

Samengevat

Het mondmicrobioom is een complex en dynamisch systeem dat een grote invloed heeft op onze mondgezondheid. Fytotherapie biedt een natuurlijke en holistische benadering om dit systeem in balans te houden. Hoewel er nog veel te ontdekken valt, wijzen de huidige bevindingen op een veelbelovende toekomst voor de integratie van fytotherapie in de mondgezondheidszorg onder meer via toepassingen met een combinatie van essentiële oliën met een draagstof of in persoonlijke hygiëneproducten zoals mondwaters of natuurlijke tandpasta’s.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product