Ha…ha… hatsoe! Planten ter ondersteuning van allergieën | Soria Bel

Ha…ha… hatsoe! Planten ter ondersteuning van allergieën

De lente is in aantocht en dat betekent jong leven, ontluikende bloemen en terrasjes! Tegelijk breekt met de lente ook het minder aangename allergieseizoen volop uit.

Allergieën zijn echter meer dan seizoensgebonden ongemakken; ze hebben voor veel mensen een vervelende impact op hun dagelijkse leven en zorgen vaak voor ademhalingsproblemen of andere aandoeningen. Hoewel de bekendste allergieën vaak overreacties zijn van ons immuunsysteem op stoffen die afkomstig zijn van planten, zijn er ook een aantal planten die net ondersteuning kunnen bieden in het geval van overprikkelde luchtwegen.

Wat zijn allergieën?

Een allergie is een overreactie van ons immuunsysteem op stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Denk daarbij aan gras- of berkenpollen, huisstofmijten of haar van dieren. Die reactie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem deze stoffen verkeerdelijk als schadelijk identificeert en een verdedigingsmechanisme activeert, wat leidt tot een ontstekingsreactie in de luchtwegen. Dit leidt tot de productie van specifieke antilichamen, zoals immunoglobuline E, die op hun beurt de afgifte van histamine en andere chemicaliën stimuleren. Histamine is een belangrijke mediator van allergische reacties en veroorzaakt typische allergische symptomen, zoals niezen, jeukende ogen, een loopneus en in ernstigere gevallen zelfs ademhalingsproblemen. 

Welke allergieën zijn er?

Er bestaan verschillende soorten allergieën. Pollenallergie, vooral bekend als hooikoorts, is een van de meest voorkomende vormen. Het immuunsysteem overreageert op pollen van bomen, grassen en planten die in de lucht zweven. Huisstofmijtallergie daarentegen wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van huisstofmijten, kleine spinachtige diertjes die gedijen in warme, vochtige omgevingen, zoals beddengoed, tapijten en gestoffeerde meubels. Daarnaast zijn er specifieke allergieën voor pollen van grassen en berkenbomen, die seizoensgebonden ongemak kunnen veroorzaken, vooral tijdens de lente- en zomermaanden.

Fytotherapie ter ondersteuning van allergische reacties

Hoewel veel allergieën voortkomen op een overreactie op plantenmaterialen, is er ook een aantal planten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze verlichting kan bieden bij allergische symptomen.

Zwarte bes (Ribes Nigrum)

Zwarte bes staat binnen de fytotherapie bekend om zijn antihistaminewerking. Zwarte bessen bevatten natuurlijke stoffen die de afgifte van histamine kunnen afremmen. Hierdoor blijkt de plant een waardevolle, ondersteunende werking te hebben bij het behandelen van geprikkelde luchtwegen, hevig niezen of een verstopte neus.

Perilla (Perilla frutescens)

Perilla olie, geperst uit de zaden van de perillaplant, staat ook bekend om zijn antiallergische eigenschappen. Het bevat actieve verbindingen zoals rozemarijnzuur, die ontstekingsremmende effecten hebben en de reactie van het immuunsysteem op allergenen kunnen moduleren, waardoor het een nuttig middel is bij het verminderen van allergische reacties binnen de neusholte.

Quercetine

Quercetine is een natuurlijk flavonoïde, dat vooral te vinden is in de schil of de buitenste laag van fruit en groentesoorten zoals appel, druif, ui en broccoli. Quercetine  heeft een sterk antioxiderende werking en wordt binnen de fytotherapie gebruikt als hulp bij het aanpakken van vrije radicalen. De flavonoïde heeft ook een antihistaminewerking. De stof lijkt de vrijgave van histamine uit mastcellen te inhiberen. Mastcellen zijn cellen die histamine produceren. Door die inhiberende werking kan quercetine dus helpen bij de  behandeling van allergische ontstekingsreacties.

Door hun natuurlijke antihistamine- en anti-ontstekingswerking kunnen planten dus bijdragen aan het verlichten van luchtwegenproblemen. Het gebruik van fytotherapeutische supplementen kan een goede  aanvulling zijn op gangbare behandelingen in combinatie met een gezonde levensstijl.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product