Tijdens de wintermaanden als we wat vetter eten en zeker tijdens de eindejaarsperiode zondigen we vaker en genieten we van calorierijke feestmaaltijden, cava of champagne. Zo komt onze lever wat onder druk te staan. Het kan daarom nuttig zijn om te werken met bepaalde planten en kruiden in de vorm van voedingssupplementen die je lever ondersteunen en helpen bij het behouden van zijn optimale functie. In dit artikel zullen we enkele van deze planten bespreken en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezonde lever.
1. Artisjok (Cynara scolymus)
Artisjok is een plant die bekend staat om zijn leverondersteunende eigenschappen. Het bevat verbindingen zoals cynarine die helpen bij de productie van gal en het bevorderen van de spijsvertering. De plant kan ook helpen bij het ontgiften van de lever en het verminderen van cholesterolgehaltes. Artisjok kan worden gekookt en gegeten of als supplement worden ingenomen in enkelvoudige extracten of in een synergie met andere werkzame planten.
2. Mariadistel (Silybum marianum)
Mariadistel is misschien wel een van de bekendste kruiden als het gaat om levergezondheid. Het actieve bestanddeel van mariadistel, silymarine, staat bekend om zijn krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het beschermen van levercellen tegen schade en het bevorderen van regeneratie. Mariadistel wordt het vaakst toegepast in capsules of tabletten maar je kunt de plant ook gebruiken in infusies of theeën.
3. Paardenbloem (Taraxacum officinale)
Paardenbloem staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en is een natuurlijke levertonic. Het helpt de lever bij het verwijderen van gifstoffen en stimuleert de aanmaak van gal, wat de spijsvertering kan verbeteren. De bloemblaadjes kunnen worden gebruikt in salades, en paardenbloemwortelthee is ook een populaire keuze voor leverondersteuning. Paardenbloemextract wordt ook verwerkt in voedingssupplementen.
4. Zwarte Radijs (Raphanus sativus var. niger)
Zwarte radijs staat bekend om zijn leverreinigende eigenschappen. Het bevat zwavelverbindingen die kunnen helpen bij het stimuleren van de leverfunctie en het verwijderen van gifstoffen. Je kunt zwarte radijs rauw eten of verwerken in sappen. De plant wordt ook gebruikt in synergetische supplementen met artisjok en mariadistel voor een optimale werking.
5. Desmodium (Desmodium adscendens)
Desmodium is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt voor leverondersteuning in sommige delen van de wereld. Het kan helpen bij het beschermen van levercellen tegen schade en het bevorderen van de uitscheiding van gifstoffen.
6. Gember (Zingiber officinale)
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan hierbij ook de lever ondersteunen. De wortel helpt ook de spijsvertering en breekt gifstoffen af. Gember kun je in zowat al je warme bereidingen toevoegen of je maakt er een lekkere infusie van met water of thee.
7. Kurkuma (Curcuma longa)
Kurkuma, het kruid dat verantwoordelijk is voor de gele kleur in curry, bevat een krachtig antioxidant genaamd curcumine. Curcumine heeft net zoals gember een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het beschermen van de lever tegen schadelijke stoffen. Het toevoegen van kurkuma aan je dieet is eenvoudig, je kunt het gebruiken bij het koken of kurkumasupplementen nemen.
Ben je nog op zoek naar goeie voornemens, maar wil je zorgeloos genieten van heerlijke feestmaaltijden? Weet dat je je dan kan laten ondersteunen door de kracht van de natuur!