De geneeskrachtige functie van Citroenmelisse | Soria Bel

De geneeskrachtige functie van Citroenmelisse

‘MELISSA OFFICINALIS’ Citroenmelisse is een plant die ook al gebruikt werd in de Oudheid. Ze gebruikten de plant voor haar kalmerende werking op het lichaam, om te ontspannen, om het geheugen fris te houden en voor de gemoedstoestand.

Men dacht in de middeleeuwen dat citroenmelisse een eeuwige jeugd kon bieden. De bladeren van deze plant werden gebruikt om te verwerken in thee, olie, verschillende gerechten en in crèmes die uitwendig gebruikt werden. Ook vandaag zijn er veel voedingssupplementen waarin citroenmelisse verwerkt is.
Oorspronkelijk komt deze plant uit het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië, maar intussen is ze ook al ingeburgerd in Noord-Amerika. Citroenmelisse wordt vooral geteeld in grote hoeveelheden in gematigde klimaten om op grote schaal gebruikt te kunnen worden als culinaire-, medicinale- en tuinplant.

Wat doet citroenmelisse voor je gezondheid?
Citroenmelisse kan helpen bij verschillende aspecten:

  • Het draagt bij tot een goede gemoedstoestand, ze is goed voor je geheugen en voor je concentratievermogen
  • De plant helpt om evenwichtig te blijven bij stresssituaties
  • Het is een antioxidant die je gezonde cellen en weefsels beschermt
  • De plant ondersteunt een goede darmfunctie
  • De plant is goed voor de luchtwegen

Een van de belangrijkste eigenschappen van citroenmelisse is dat ze een verzachtend of kalmerend effect heeft waardoor ze je kan helpen bij slaapstoornissen of rusteloosheid. De gedroogde bladeren van de plant kunnen puur geconsumeerd worden of ze kunnen gecombineerd worden met andere kalmerende kruiden zoals valeriaan of lavendel.
Doordat bepaalde componenten van de plant inwerken op de zogenaamde GABA ofwel gamma-aminoboterzuur (een belangrijke neurotransmitter met een remmende functie in het centraal zenuwstelsel) kan citroenmelisse ook de effecten en intensiteit van chronische stress verlichten.
Ook worden er crèmes gemaakt van deze plant die kunnen helpen bij het bestrijden van eczeem.
Let op: citroenmelisse mag niet gebruikt/geconsumeerd worden tijdens de zwangerschap of in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product