Astaxanthine: de rode draad in een gezonde levensstijl | Soria Bel

Astaxanthine: de rode draad in een gezonde levensstijl

In de voortdurende zoektocht naar een gezonde levensstijl, is er één natuurlijk ingrediënt dat steeds meer aandacht krijgt: astaxanthine. Deze krachtige antioxidant wordt gewaardeerd om zijn diverse voordelen voor de gezondheid, variërend van de bescherming van onze ogen tot het ondersteunen van een gezonde huid en een goed functionerend zenuwstelsel.

Antioxidant

Astaxanthine staat bekend om zijn krachtige antioxidante werking. Als een natuurlijke pigment, dat verantwoordelijk is voor de roze kleur van onder andere zalm en flamingo’s, heeft astaxanthine het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren. Deze vrije radicalen kunnen schade aan onze cellen veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Door zijn antioxidante eigenschappen helpt astaxanthine ons lichaam te beschermen tegen deze schadelijke effecten en bevordert het de algehele gezondheid.

Bescherming van ons DNA en onze cellen

Naast zijn antioxidante werking heeft astaxanthine ook invloed op de celwerking, met name op het niveau van de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Door de mitochondriale functie te ondersteunen, kan astaxanthine helpen bij het verbeteren van de energieproductie en het verminderen van vermoeidheid en spierpijn. Bovendien heeft astaxanthine aangetoond dat het het DNA beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en andere schadelijke factoren, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op genetische mutaties en het behoud van een gezonde celstructuur.

Ooggezondheid

Een van de meest opvallende voordelen van astaxanthine is de positieve invloed op de gezondheid van onze ogen. Naast astaxanthine spelen ook andere voedingsstoffen een cruciale rol in het behoud van een scherp zicht en het voorkomen van oogaandoeningen. Denk hierbij aan zink, selenium en vitamines C, D en E. Deze cofactoren werken samen met astaxanthine om de gezondheid van het netvlies te ondersteunen, schadelijke UV-straling te neutraliseren en oxidatieve stress te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van oogziekten zoals maculadegeneratie en cataract.

Natuurlijke bronnen van astaxanthine

Astaxanthine wordt geproduceerd door verschillende organismen, waaronder schaal- en schelpdieren zoals garnalen, krabben en kreeften, die het opnemen via hun dieet van phytoplankton. Echter, de meest geconcentreerde bron van astaxanthine is Haematococcus pluvialis, een zoetwateralg die ook bekend staat als de bloedregenalgen. Deze microscopische algen produceren astaxanthine als bescherming tegen extreme omgevingsfactoren, zoals intense zonnestraling en uitdroging. Door supplementen te nemen die zijn afgeleid van haematococcus pluvialis, kunnen we profiteren van de volledige kracht van deze natuurlijke super antioxidant.

Plantaardige bronnen van astaxanthine

Hoewel astaxanthine van nature voorkomt in dierlijke bronnen, zoals zalm en krill, zijn er ook enkele planten die kleine hoeveelheden van deze krachtige antioxidant bevatten. Voorbeelden hiervan zijn microalgen zoals chlorella en spirulina, evenals bepaalde rode vruchten zoals goji-bessen en rode paprika’s. Hoewel de concentratie van astaxanthine in deze planten doorgaans lager is dan in dierlijke bronnen, kunnen ze perfect opgenomen worden in een gebalanceerd en gezond dieet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en exclusieve aanbiedingen.
Zoek een product